BROJAČ POSJETA

11/08/2012

GROB U DEMETROVOJ ULICI

Snimio: Niveta

Zagreb je grad sa tisućljetnom povijesti i kao takav on je nepresušno vrelo pojavnosti svake vrste. Na ne baš prevelikom teritoriju njegove povijesne jezgre, a kroz cijelo tisućljeće, ljudi koji su živjeli ovaj prostor svojim su sudbinama utjecali ne samo na njegov izgled, nego i na njegovu atmosferu stvorivši fenomen zvan: "zagrebački štih".


Povijesne činjenice iz života njegovih stanovnika, kao na primjer progon vještica opisan u romanima Marije Jurić Zagorke, stvorile su tako splet mitova, legendi i stvarnih činjenica koje gotovo svaku palaču, kuću ili fasadu Gornjeg grada prožimaju jednom finom patinom pitke mistike. 


Pogotovo u ovo doba godine, u vrijeme Samhaina, blagdana Svih svetih ili noći vještica; kada je koprena između svijeta mrtvih i svijeta živih najtanja, kada slikovite uličice Gornjeg grada obavijaju jesenske izmaglice pomiješane sa aromatičnim dimom iz uličnih pečenjara kestena - Zagreb odiše svom puninom svojeg romantičnog i zagonetnog šarma.


Jedna od mnogobrojnih zagonetki koje Zagreb šutljivo prikriva, a koja se idealno uklapa u gore opisanu sliku Zagreba, nalazi se u Demetrovoj ulici na Gornjem gradu. Takozvani "Grob u Demetrovoj 3" jedna je od lokacija koja bi trebala postati obaveznom destinacijom turističkih obilazaka grada. Iako nije da je skroz nepoznat, rijetke su informacije o njemu.

Gotovo da sam i ja zaboravio na njega, ali prilikom jedne od šetnji u potrazi za prikrivenim simbolima grada, baš kao i u postu Nova Ves - u potrazi za Svetim gralom, pred jednim haustorom dočekalo me društvo koje mi je skrenulo pozornost na ovu, gotovo zaboravljenu legendu.



Snimio: Niveta


Ulaz u Demetrovoj ulici
Snimio: Niveta



Haustor
Snimio: Niveta








Međutim, iako je ovo pravi i originalni nadgrobni spomenik, haustor u Demetrovoj 3 ne sakriva grob. Radi se o nadgrobnom spomeniku obitelji Vakanovich čiji su posmrni ostatci premješteni sa Jurijevskog groblja na novootvoreno gradsko groblje na Mirogoju.


Ipak, cijeli haustor i malo dvorište u njemu odišu tim pitkim mističnim šarmom...



Snimio: Niveta



Snimio: Niveta




Snimio: Niveta




Snimio: Niveta

Ovaj kratak post završavam mojom toplom preporukom da u Vašim šetnjama gradom svakako posjetite ovu prezanimljivu destinaciju.

Niveta

Broj komentara: 11:

  1. Divno, često ulazim

    OdgovoriIzbriši
  2. Pročitao sam i ovaj post, zanimljive fotografije, osim one s mačkama. Ovdje u Mostaru ih ima na svakom koraku, a čisto sumnjam da imaju ikakve veze sa simbolikom. Međutim, bit ću slobodan predložiti ispitivanje povijesti Zagreba u vrijeme dok nije postojao kao jedna cjelina. Za Vaš blog bilo bi odlično, i to bi ga učinilo super-zanimljivim s Vašim načinom intrepetacije, kada biste se mogli dokopati arhiva. Kada biste mogli doći do kaptolskoga arhiva, vjerujte, tko zna što biste tu našli. Pritom mislim na dokumente koji se danas čuvaju na fakultetima i državnom arhivu. Takvi dokumenti otvoreni su za istraživanja i daju uvid u život kakav je nekad postojao na hrvatskom etničkom prostoru, a u to često spadaju pravne stvari, pa biste se mogli recimo domoći nekih ugovora koje su Templari potpisivali na Kaptolu, kod javnoga bilježnika. U svakom slučaju, Vaš je blog dobar i nemojte dopustiti da Vam ponestane ideja i teksta. Vjerni čitatelj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slučajno naletio na ovaj i blog i rekoh; napokon nešto zanimljivo. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastičan blog s jednako fantastičnim fotografijama.
    :)
    Baš sam danas bila u haustoru Demetrove 3 i oduševljena sam mistikom koja obavija to mjesto. Zagreb je premalo turistički eksploatiran grad, sami građani ne znaju dovoljno o povijesti svog grada, a ovakav blog motivira čitatelje da prodru u onaj dublji, ponekad i ezoterijski sloj zagrebačke povijesti.
    Koliko samo fasada zagrebačkih zgrada skriva masonske simbole...
    Samo naprijed s blogom, odličan je!

    lp,
    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši
  5. Samo mala opaska na komentar čitatelja prije mene: zašto Vam smetaju slike maca? Kakav točno problem Vam one predstavljaju?
    Mace jesu dio šarma Gornjeg grada i ovim slikama baš daju određenu toplinu.
    Što se mene tiče, neka budu u svakom kadru.

    lp,
    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Aleksandra, drago mi je da vam se sviđa moj blog. Svakako, i ja vjerujem da mace doprinose mističnom šarmu Gornjeg grada. Od čega bi ljude prolazila jeza da nema tih tajnovitih bića koja ti iznenada protrče ispred nogu kad otvoriš neki mračan gornjogradski ulaz :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovaj tekstić vam je predobar. Sijedeći put kad budem u Zg-u idem posjetiti ovo mjesto. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na toj adresi su inače živjeli poznati glumac Dubravko Dujšin i slikarica Cata Dujšin Ribar. Svoj stan su poklonili gradu Zagrebu i može se vidjeti svake srijede od 11 - 17 sati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. My aunt also lived at this address and looked after Cata

      Izbriši
    2. Linija zmajeva od Margarete onda ide na raskrižje ulica Demetrova, Visoko i Mesničke.

      Izbriši

Komentari neprikladnog sadržaja poput reklama, govora mržnje ili seksualnih aluzija neće biti objavljeni.