BROJAČ POSJETA

5/20/2013

SKRIVENI PENTAGRAMI

Osim što simboli imaju magičnu privlačnost za ljude, oni svojim ezoteričnim značenjima i porukama na njih vrše i snažan utjecaj. Dizajnirani na način da komuniciraju sa onim podsvjesnim u čovjeku, simboli mogu biti iznimno učinkovit alat pri manipulaciji ljudskim ponašanjem. Kroz povijest manje više sve religije i ideologije imale su stožerni simbol kojemu su se klanjale i u čije ime su ratovali i žrtvovali se milijuni duša. Ogromne svote novca koje se i danas ulažu u dizajn logotipova moćnih kompanija svjedoče nam da moć simbola, kroz sva ova tisućljeća, ne samo da nije oslabjela, već da je tehnika manipulacije putem njih bitno uznapredovala.

Baveći se materijom prikrivenih simbola grada Zagreba već sam u više navrata pisao o uočenim slučajevima u kojima neki drevni simboli u današnje vrijeme doživljavaju svojevrsni "remake". Redizajnom drevnih simbola nanovo se (i vrlo učinkovito) može utjecati na potrošače da kroz vlastitu podsvijest, na intuitivnoj razini, stvore emotivan odnos sa kompanijom koja ih svojim logotipom (a logotip funkcionira isto kao i simbol) privlači i vezuje za svoje proizvode.


Zagrebačka kula babilonska


Čak se i neke od suvremenih bolesti i poremećaja globalnog potrošačkog društva, kao što su kompulzivno kupovanje, pa čak i bolest ovisnosti o kockanju i zaduživanju, mogu objasniti djelovanjem sustava znakova i simbola. U jednoj kockarnici, baš kao i u prodajnim centrima, sve je podređeno poništavanju inhibicija koje čovjeka drže vezanim za realnost. Svijet kockarnice - od mirisa, zvukova, svjetlosnih efekata automata, dizajna igara na sreću, simbola na kartama - osmišljen je na način da komunicira sa podsviješću. To su hramovi podsvijesti u koje kada uđete simbolički i bukvalno napuštate realnost. Jedan veliki dio populacije u takvoj situaciji kocka emocijama a ne razumom, što znači da u igru ulažu novac iza kojega stoje njihovi domovi, žene, djeca i čitave obitelji, bez kojih, kada jednom završi igra, najčešće ostaju.

Svaki simbol možemo zamisliti kao čarobno ogledalo u kojemu možemo vidjeti, tj. steći uvid u sadržaj naše podsvijesti. Svaka riječ koju smo ikada pročitali, svaka slika koju smo vidjeli, film, a naročito prenesena ili skrivena značenja s kojima smo ikada došli u kontakt, pohranjena su brižno u našoj podsvijesti. Za razliku od inteligencije koja procesuira plitke i lako dostupne informacije iz svijesti, nužne za naše funkcioniranje sada i ovdje, intuicija prodire i do najskrivenijih kutaka naše podsvijesti. Tamo, u nejasnim dubinama nesvjesnog, vrebaju jake, a ponekad i nesavladive emocije.  



Međutim, suprotno religijskim, ideološkim ili korporativnim jasno istaknutim i sveprisutnim simbolima, postoje simboli koje je gotovo nemoguće svjesno uočiti. Sakriveni u nekim drugim oblicima, otkrivaju se tek u podsvijesti osobe koja mu se izloži. Budući podsvijest sa sviješću komunicira preko intuicije i emocija, posljedice izloženosti nevidljivim (subliminalnim) simbolima mogu imati nepredvidive posljedice. 

Jedan takav primjer skrivenog ili subliminalnog simbola nalazi se u Zagrebu, u ulici Nova Ves. Kako sam se u potrazi za prikrivenim simbolima grada često motao tim djelom grada, često sam zastajao kraj krajnje neobične spomen ploče, koju je još neobičnije bratstvo "Braća hrvatskoga zmaja" podigla u spomen Ivanu Krstitelju Tkalčiću.

Spomen ploča Ivanu Krstitelju Tkalčiću, autor: Ivan Rendić
Nova Ves, Zagreb
Snimio Niveta

Smatrajući kako je dojam neobičnosti, kojeg je ova ploča ostavljala na mene, osim u neobičnim ornamentima i geometrijskim oblicima, sadržan i u posebnosti samog dijela grada kao mikro cjeline, fotografirao sam ju, te sam se uputio dalje svojim poslom. Naime, Nova Ves je ulica koja se smjestila na samom hrbatu brežuljka koji se sa Medvednice spušta u samo srce grada. To je mjesto izrazito energetski potentno zbog tokova suptilnih živorodnih energija, koje u smislu Zmajevih brazdi teku prema gradu i prema rijeci Savi. Intuitivni dio u čovjeku registrira takva mjesta ostavljajući u svijesti dojam neobičnog, dok hiper intuitivni ljudi na takvim mjestima često doživljavaju osjetilne senzacije koje mogu pratiti i halucinacije tj. pojave raznih bića kao što su vile, patuljci, duhovi. Svjedočanstvo o tom fenomenu pogledajte u video isječku iz filma Zmajeve brazde.




Iako sam na neko vrijeme zaboravio na ovu čudnu ploču, izgleda da ona nije zaboravila na mene. Pomisao na nju znala mi se vračati i u vidu flashbacka u naj neobičnijim trenucima i situacijama.  U snu, na poslu, u kinu, bez obzira na doba dana ili noći, često je pronalazila načina da mi se javi iz dubina vlastite podsvijesti. Međutim, jedne večeri odlučio sam ozbiljnije proučiti o čemu se tu u stvari radi. Otvorivši ranije uslikanu fotografiju na računalu, pokušao sam se udubiti u tajne koje sakriva ovo umjetničko djelo.



Prvo što sam uočio gotovo odmah, bila je skrivena i stilizirana sova koja se smjestila na samom vrhu spomen ploče.




Iako je neobično što je u stiliziranom obliku na ovoj ploči gotovo sakrivena, sova je prilično čest simbol. Sjetimo se samo NSB-a na Marulićevom trgu i četiri ogromne sove na njenom krovu. Ivan Krstitelj Tkalčić, između ostalog, bio je arhivist i knjižničar, pa stoga ne čudi simbol sove na ovoj spomen ploči. Međutim, moja razmišljanja fokusirala su se na tri zatvorene knjige koje bi, uz prikrivenu stiliziranu sovu, mogle upućivati na ezoteriju.



Kako otvorene knjige obično simboliziraju otvotrenu egzoterijsku misao, zatvorene knjige simboliziraju ezoterijsku, okultnu (prikrivenu) misao. Ponukan time pokušao sam još dublje zaroniti u simbolizam ove neobične spomen ploče, pri čemu mi je pažnju privukao neobični geometrijski oblik sličan vrhu krnje piramide u visini "sovinih" očiju.



Odlučio sam preko fotografije povući crte koje slijede stranice te piramide, pri čemu se oblikovao lijepi trokut. Sumnjajući odmah da se radi o skrivenom pentagramu, potražio sa sljedeće referentne točke na ploči.





Sa lijeve i desne strane ove spomen ploče nalaze se stilizirani trolisni cvijetovi koji imaju medaljon, u kojemu se smjestio simbol sličan slovu X koje, baš kao u filmovima o zakopanom blagu, označavaju mjesto gdje treba kopati.




Pentagram koji je sada sasvim jasno i ne dvosmisleno izronio iz ovog umjetničkog djela, rasvijetlio je neke moje nedoumice u vezi neobičnog dojma koje je ovo djelo ostavljalo na mene. Nemam više sumnje da je upravo ovaj simbol, smjestivši se mimo moje volje i znanja u moju podsvijest, stvarao podražaje koji su me preko intuicije svako malo podsjećali na njega.
Samo po sebi nameće se pitanje o svrsi i značenju koju ovaj skriveni simbol ima. Kipar Ivan Rendić izradio je ovu spomen ploču 1908. godine, a 1910. godine, na ovo mjesto postavila su je Braća hrvatskoga zmaja. Ima li ovaj skriveni pentagram ikakve veze sa slobodno zidarskom, tj. masonskom simbolikom - teško je sa sigurnošću reći. Kako su poznate optužbe autsajdera prema ovom Bratstvu u smislu da su Braća hrvatskog zmaja okultno i opskurno društvo povezano s masonerijom, pitam se ide li ovaj pentagram u prilog tim optužbama? 

Kako su se moje misli sve dublje koncentrirale na ovo zanimljivo umjetničko djelo, počele su se otkrivati još neke stvari koje je bilo teško uočiti na prvi pogled. Naime, trokutasti geometrijski oblici na dnu ploče kao da su ukazivali na smjerove. Povukavši pravce smjerovima na koje su ukazivali, sama od sebe počela se otkrivati mistična mreža pravaca. U jednom neobičnom, ali čarobnom trenutku počela su se otkrivati još dva, do tada sakrivena, pentagrama.



Iako se u današnje vrijeme simbol pentagrama veže uglavnom uz sotonizam i štovanje sotone, izvorno ovaj simbol nema nikakve veze sa time. Pet pravaca, koji se međusobno presjecaju u zlatnom (božanskom) omjeru, predstavljaju simbol čovjeka stvorenog od Prirode, tj. Boga. Međutim, upravo zbog karakteristike simbola da se mogu programirati i uvjetno rečeno - napuniti negativnom energijom, za neke ljude pentagram bi mogao imati izuzetno negativno značenje, a začahuren u podsvijesti - mogao bi biti uzrokom mnogih ozbiljnih problema. 


Neobično je bilo osjetiti mješavinu euforije i neke vrste otpuštanja napetosti kada su napokon na površinu isplivala ova tri predivna drevna simbola. Iako mi je sama namjera autora ovih pentagrama ostala nedokučiva, bilo je od izuzetne važnosti da budu otkriveni. Bez obzira kakvu skrivenu poruku u sebi nosili, jednom otkriveni - oni gube svu svoju moć koju su, začahureni u podsvijesti, imali. 

Niveta


3 komentara:

  1. Pentagram je simbol čoveka i njegovih pet čula koje upotrebljava kako bi osvestio svoju duhovnost.

    OdgovoriIzbriši
  2. Duša ste koja traga, to je dobro. Kažu tko traži taj i nađe! Možda će Vam pomoći naša učenja u Bogumulskom centru da nađete za čime tragate. Posjetite nas slobodno na stranici www.bogumili.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši

Komentari neprikladnog sadržaja poput reklama, govora mržnje ili seksualnih aluzija neće biti objavljeni.